Лудвиг Фишер пак се е изказал. Берлинският съдържател на ресторант

...
 Лудвиг Фишер пак се е изказал. Берлинският съдържател на ресторант
Коментари Харесай

Антисемитизъм в Германия: омразата се разраства

  " Лудвиг Фишер " отново се е изказал. Берлинският притежател на ресторант Йорай Файнберг към този момент е привикнал с това, че през няколко дни получава мейли от човек, който се подписва с името на прочут шеф от страховития " Щурмови отряд " (Sturmabteilung, SA) на Хитлер. В последния си мейл въпросният " щурмовак " назовава Файнберг " замърсен плъх ", твърди, че Холокостът бил " машинация "  и че по този начин или другояче всички евреи щели да отидат в газовите камери.
Дотук Файнберг е събрал 60 такива мейла на омразата единствено от " Лудвиг Фишер " - цели 60 страници с обиди, изказвания, отричащи Холокоста, и закани. " Вече не го схващам толкоз персонално. Нито пък вземам насериозно всичко това ", споделя Файнберг.

Още с идването си в Германия преди шест години израелският жител схванал, че се усеща добре тук. " В Берлин ме одобриха доста добре ", споделя той. Преди това Файнберг е живял във Виена, където отношението към евреите и израелците не е по този начин отзивчиво, както в Германия. И незабавно обаче прибавя: " Междувременно нещата малко се трансформираха ".

Пада прагът на разрешеното

Напоследък в Германия зачестиха антисемитските набези против евреи. Последният случай е против американски професор от Бон, който беше нападнат от немец с палестински корени. През април пък измежду бял ден в Берлин беше атакуван израелски жител поради това, че носел кипа. Но най-много в интернет зачестяват словесните офанзиви и обидите против евреи и израелски жители.

До този извод стига екип от Техническия университет в Берлин, провел проучване по тематиката. Изследователите са проучили 300 хиляди текста, нормално анонимни, оповестени в обществените мрежи. Изводът, който се постанова: мненията на омразата против евреи освен зачестяват, само че и звучат все по-радикално. " Наблюдаваме намаляване на прага на разрешеното ", споделя по този мотив Моника Шварц-Фризел, ръководителка на проучването от Института за езика и връзките в Берлин. И прибавя, че хората употребяват анонимността в интернет, с цел да публикуват антисемитски мнения.
 Berliner Wirt antisemitisch beschimpft (picture-alliance/dpa/J. Carstensen)
Йорай Файнберг през ден получава мейли на омразата

Йорай Файнберг за първи път се сблъскал с тази неприязън през 2017 година, когато пред ресторанта му в Берлин някакъв мъж изливал върху него обиди в продължение на няколко минути. След като качил в интернет видеото, хора от цяла Германия се солидаризирали с него. Оттогава обаче зачестили и нападките. " Не в това е казусът, че има обособени неприятни хора, а че те имат доста почитатели ", споделя Файнберг. 

Това се удостоверява и от проучването на Техническия университет. " Антисемитизмът се демонстрира освен в дясноекстремистките и популистките среди. Най-опасен е антисемитизмът, който срещаме в ежедневието и който идва от центъра на обществото ", показва Шварц-Фризел. Радикалните мнения се отминават като налудничави трудове. Но когато по този начин се държат образовани хора, това се възприема от другите.

Стари предубеждения

Нападките против Йорай Файнберг идват главно от хора от крайнодесния политически набор. Това проличава от псевдоними като " Лудвиг Фишер ", или пък от това, че самите мейли следват избран пример: техните създатели отхвърлят Холокоста и настояват, че концентрационните лагери са небивалица. Според тези хора, евреите били отговорни за всеобщото изтребване на хора по време на Втората международна война, а не националсоциалистите. Файнберг счита, че виновността за това развиване би трябвало да се търси на разнообразни места: " Атмосферата в Германия генерално се влошава и това идва от всички страни: десните стават по-крайни, а левите реагират, като на собствен ред също се радикализират ", показва Файнберг. По думите му, повишената миграция към Европа също играе роля за това.
 Infografik Religiös motivierte Straftaten 2017 DEU
Тази графика демонстрира растежа на религиозно стимулираните закононарушения в Германия: делът на закононарушенията с антисемитски претекст е най-голям

Що се отнася до наличието на обидите и нападките, съвсем няма смяна. Аргументите на антисемитите, които виждат в евреите " всичкото зло на света ", съвсем не се разграничават от тези от 16-и век, акцентира Моника Шварц-Фризел. Но през днешния ден следим по-често по какъв начин старите предубеждения се смесват с рецензии против Израел, прибавя изследователката.  

Няма осъдени за нападенията

Йорай Файнберг е решен да се бори против набиращата скорост ненавист - без значение дали тя се дължи на остарели предубеждения или на антисемитизъм, замаскиран като рецензия против Израел. Макар че не всеки път това му се удава елементарно. Така да вземем за пример когато той разгласил във Facebook първите заплашителни мейли на " Лудвиг Фишер ", от Facebook блокирали неговия персонален профил. Защото логаритмите на тази платформа не вършат разлика сред лица, които насочат закани, и техните жертви. Файнберг твърди, че правораздаването се отнася доста съществено към тематиката, само че досега почти нищо не е направено: " Нито един от причинителите не е осъден. Включително на мен са ми се случвали неща, за които считам, че причинителите би трябвало да бъдат осъдени ", показва той.

" Ако нещата продължат по този начин, скоро антисемитизмът ще се придвижи от интернет в действителния живот ", предизвестява изследователката Шварц-Фризел. В наши дни мрежата и действителността са все по-свързани между тях, добавя тя. Йорай Файнберг пък се надява, че все пак ситуацията ще се поуспокои през идващите години. " Няма да напусна Германия единствено поради една дребна и незначителна чат от тукашното общество ", твърди той. 
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР